2012/06/15

Literatuur (determinatie)

Willem M. Docters van Leeuwen, Hans Roskam: Gallenboek. Overzicht van door dieren en planten veroorzaakte Nederlandse gallen. KNNV Uitgeverij, 2009


Het Gallenboek is een standaardwerk voor Nederland, maar is, op een enkele uitzondering na, ook perfect bruikbaar in Vlaanderen. Het boek bevat illustraties en een determinatiesleutel.

Een pdf-document met errata en aanvullingen op het Gallenboek is te vinden op het Gallenforum van waarneming.nl.



Margaret Redfern, Peter Shirley: British Plant Galls. Field Studies Council, 2011

Een vergelijkbaar werk in het Engels, toegespitst op gallen in Groot-Brittannië en Ierland. Een deel van de tekeningen is hetzelfde als in het Gallenboek.



Robin Williams: Oak-galls in Britain


“Oak-galls in Britain” is een uitgebreide studie van galwespgallen op eik. Het boek is in de eerste plaats interessant omwille van de determinatiesleutel voor imago’s (galwespen en mogelijke inquilinen en parasitoïden). Ook is er informatie opgenomen over de gallen zelf, microscopie, het uitkweken van gallen, enzovoort.

Het document kan in 2 delen gedownload worden van de website van het Natural History Museum. De 2 bestanden zijn samen ongeveer 19 MB groot.

http://www.nhm.ac.uk/resources/research-curation/projects/chalcidoids/pdf_X/Willia2010.pdf

http://www.nhm.ac.uk/resources/research-curation/projects/chalcidoids/pdf_X/Willia2010b.pdf



R.D. Eady, J. Quinlan: Hymenoptera, Cynipoidea: Key to families and subfamilies and Cynipinae (including galls), Royal Entomological Society of London, London, 1963


Een vrij oud werk uit 1963 in de reeks "Handbooks for the identification of British insects". Bevat determinatiesleutels voor zowel gallen als imago's. Te downloaden op de website van de Royal Entomological Society of London: 
http://www.royensoc.co.uk/sites/default/files/Vol08_Part01a.pdf


Melica G, Csóka, Gy. & Pujade-Villar, J.: Check-list of oak gall wasps of Hungary, with some taxonomic notes (Hymenoptera: Cynipidae: Cynipinae: Cynipini), Annales Historico-Naturales Musei Nationalis Hungarici, 92, pp. 265-296, 2000
Een overzicht van de in Hongarije gekende galwespen met eik als waardplant (95 soorten). Het artikel bevat een groot aantal tekeningen van gallen en is alleen al daardoor heel interessant. Het document kan hier gedownload worden (5 MB):
http://www.mendeley.com/download/public/3876411/3698021441/8c6aa7571d2554ce7b47143e7fe476edeecf422f/dl.pdf
In het document "Errata and emendata to Hungarian oak gall wasp fauna" worden enkele foutjes rechtgezet:

http://www.entomologica.es/cont/publis/boletines/1024.pdf


Clodomir Houard: Les Zoocécidies des Plantes d'Europe et du Bassin de la Méditerranée. 3 vol., 1908-1913

Een oud maar bijzonder werk over gallen in Europa. Het boek kan online gelezen worden:


en kan daar ook gedowload worden als pdf (2 delen: 56 + 36 MB).


Margaret Redfern, R.R. Askew: Plant Galls. Naturalists’ Handbooks 17, Richmond Publishing Co. Ltd., 1998.


Determinatiesleutel voor enkele van de belangrijkste waardplanten: esdoorn, klit (betula), berk, distels (carduus en cirsium), centaurea, spar, populier, eik, roos, wilg en taxus. Geïllustreerd met pentekeningen. Besteedt meer aandacht aan larven en imago's die je in gallen kunt vinden dan de meeste andere werken.


Heiko Bellmann: Geheimnisvolle Pflanzengallen: ein Bestimmungsbuch für Pflanzen- und Insektenfreunde. Quelle &Meyer, 2012


Een heel interessante Duitse fotogids: afbeeldingen van hoge kwaliteit en degelijke begeleidende teksten (in het Duits, natürlich). De gefotografeerde gallen zijn stuk voor stuk schoolvoorbeelden. Uiteraard niet compleet, wel ideaal om te gebruiken naast een meer volledige determinatiesleutel.


Roelof Jan Koops: Veldgids Plantengallen. 2013


Nederlandse fotogids, uitgegeven in beperkte oplage.


Jacques Lambinon, Nico Schneider, Henri Chevin, Contribution à la connaissance des galles d'hyménoptères (Insecta, Hymenoptera) du Luxembourg, Bulletin de la Société des naturalistes luxembourgeois (SNL), 2003
Overzicht van de in het Groothertogdom Luxemburg gekende galwespen, op basis van literatuurstudie en recente waarnemingen. Weten wat er in onze buurlanden kan gevonden worden is uiteraard handig. Het artikel kan gedownload worden van de website van de SNL (1 MB):
http://www.snl.lu/cgi-bin/baseportal.pl?htx=/bd&cmd=all&Id=205

Jacques Lambinon, Nico Schneider, Fernand Feitz: Contribution complémentaire à la connaissance des zoocécidies du Luxembourg, Bulletin de la Société des naturalistes luxembourgeois (SNL), 2012
Update van het bovenstaande artikel, kan eveneens gedownload worden:
http://www.snl.lu/cgi-bin/baseportal.pl?htx=/bd&cmd=list&range=0,20&cmd=all&Id=1810